Projecten

Alle ombouwen zij goedgekeurd door de RDW en dus ook op kenteken.

BMW E12 1973 M57 ombouw - lopend project


Deze auto heb ik gekocht zonder motor en met voorschade. De motor die ik ga gebruiken komt uit een BMW E39 530d (Foto 1 en 2).


Ik ben begonnen met het verwijderen van de beschadigde neus (Foto 3 en 4). Nu is er ruimte om de motor in te passen. Ik heb een carterpan op maat laten maken, de originele motorsteunen gebruikt en het subframe daarop aangepast (Foto 5, 6 en 7).


De versnellingsbak is een zes handbak waar een klein stukje van de onderkant af moest om hem over de spoorstang heen te krijgen (Foto 8). En daarna een nieuwe baksteun gemaakt (Foto 9).


De volgende stap is het repareren van de schade. Een nieuwe neus ervoor lassen. (Foto 10). Om de radiator en de intercooler passend te krijgen moest ik meteen weer een stuk van de neus afzagen. (Foto 11 en 12) Voor een zo’n clean mogelijk resultaat gekozen voor een radiator met expansietank in 1.


Nu alles op zijn plaats zit verwijder ik de niet gebruikte steuntjes en zet ik de motorruimte opnieuw in de verf en isolatie (Foto 13, 14, 15, 16 en 17).


Het onderstel word ook grondig aangepakt. Er word een achteras van een E28 op gemonteerd waar betere remmen op kunnen en er meer keuze is in differentieel verhoudingen (Foto 18). Voor heb ik nieuwe pasplaten ontworpen en laten maken door een bankwerkerij. Dit om veerpoten van een E34 te kunnen monteren (Foto 19 en 20). Na deze aanpassingen komen er rondom remmen van een E34 530i op (Foto 21). Ook van dezelfde E34 wordt er een dubbele vacuümbekrachtiger en hoofdremcilinder gemonteerd (Foto 22).


Nu kan alles weer ingebouwd worden (Foto 23 en 24). De bekabeling aansluiten en dan is het tijd voor de eerste start en proefrit (filmpje 1 en 2).


Nu hij loopt, op zoek naar een motorkap en keienvanger. Voor de motorkap heb ik gekozen voor de motorkap met de powerbulge. Die gaf in de jaren 70 aan dat er een 6 cilinder onder de kap lag. De keienvanger is van een Amerikaanse E28, dit om ruimte te creëren voor de intercooler.  In de Amerikaanse variant zitten geen gaten voor knipperlichten (Foto 25).


Op dit moment staat hij er zo bij. De volgende stap is laswerk aan de dorpels. Als dat klaar is laten spuiten en evt tunen/chippen.

BMW E28 1986  M57 Ombouw - 2019


In deze auto zat een M21D24  motor (2.4td). Er komt een M57D30N2  (3l twin td) motor in.


Ik ben begonnen met het uitbouwen van de oude motor en versnellingsbak.  Daarna de motorruimte strippen van alle overbodige steuntjes.


Nu de motorruimte leeg is kan ik gaan passen. De nieuwe motor die uit een BMW E92 335d komt moet eerst worden aangepast. Er komt een andere carterpan onder van een BMW E38 730d.  Daarvoor moest de oliepomp aangepast worden (Foto 1). Daarna kijken waar komt de motor en naar aanleiding daarvan maak ik motorsteunen van staal (Foto 2). Dan de motor op zijn plaats hangen (Foto 3).


Om de versnellingsbak op zijn plaats te hangen moet er eerst een nieuwe steun gemaakt worden (Foto 4). Deze zestraps-automaat vraagt nogal veel ruimte daarom moet ook de tunnel licht uitgeperst worden.


Als dit goed op zijn plek zit kan de rest van de aanbouwdelen worden ingebouwd (zoals intercooler, radiator, luchtfilterbak, ruitensproeiertank e.d (Foto 5,6,7)).


Het aanpassen van de aandrijfas heb ik uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Als laatst heb ik de motor laten chippen/tunen.


Resultaat: Een leuke jaren 80 oldtimer met 330pk en 700nm koppel. Van 0 naar 100 in oogwenk.

BMW E28 1982 M60 ombouw - 2014


In deze auto zat een M30B28 motor (2.8). Er komt een M60B30 (3l V8) motor in.


Als eerste haal ik de oude motor en versnellingsbak eruit. Ook de hoofdremcilinder en alle overbodige steunen worden verwijderd.


Dan hang ik de motor erin om de plaats te bepalen. Daarna het uitmeten van de motorsteunen met kartonnen mallen, zodat ik ze straks van staalstrip kan maken (Foto 0 en 1).


Om de versnellingsbak te monteren moet er ook een nieuw steun gemaakt worden (Foto 2).


Tot zover het makkelijke werk. Nu komt het gepuzzel. Waar laat ik de rembekrachtiger en hoofdremcilinder? Ik vind daar een plekje voor, net als bij een E34 V8 bij de linker koplamp (Foto 3). Op dezelfde plek heb ik een uitsparing voor de dynamo in de chassisbalk gelast.


De volgende uitdaging is het stuurhuis. Het originele stuurhuis heeft 1 leiding aan de bovenkant en aan de onderkant. Maar om hem  niet in de uitlaat uit te laten komen moet de bovenste leiding omgelegd worden naar de onderkant (Foto 4 en 5).


Als dit klaar is ga ik de uitlaatspruitstukken op maat laten maken door een RVS lasbedrijf. Ondertussen zoek ik een goede plek voor expansietankje. Die heb ik geplaatst rechts achterin de motorruimte (Foto 6).


Nu zijn de steuntjes voor het luchtfilter aan de beurt (Foto 7). Omdat op de plaats van het luchtfilter normaal het ruitensproeiertankje zit moet ik hier een andere plek voor vinden. Dit is geworden in de voorbumper (Foto 8).


Verder heb ik er nog laswerk verricht zoals dorpels, linker voorhoek, plaatwerk rond de veertoren, nieuw ophangpunt benzinetank, de LA en RA hoek, binnenscherm LV, tuitje van de afvoer van het zonnedak en nog wat klein laswerk (Foto 11 t/m foto 23).


In deze auto is een moderner interieur gekomen uit een BMW E60 (Foto 9 en 10).

M52 Steunen - 2010


Deze motorsteunen heb ik gemaakt om een M50/M52 of M54 in een BMW E28 te hangen. Deze steunen maak ik niet van bestaande steunen die ik dan aanpas maar worden helemaal nieuw gemaakt. Ik begin met stukken karton om de steunen in te meten. Nadat ik alle afmetingen en vormen heb bepaald ga ik aan de slag met staalstrip om hier goed passende steunen van te maken.

Mercedes W123  Laswerk - 2009


De spatbordranden LA en RA waren rot. Hier zijn vervangingsdelen ingekomen.

BMW E21 1980 Laswerk - 2005


Toen ik deze BMW kocht moest er wat laswerk verricht worden om hem weer op te knappen. Ik heb stukken in de B stijl en C stijl gelast. Helaas heb ik geen foto’s van de gelaste dorpels en de onderste stukken van de voorspatborden.